Ceny domov v USA vyskočili v decembri najviac za vyše 6 rokov

26.02.2013 Celý región

New York 26. februára (TASR) - Tempo rastu cien domov v USA na konci vlaňajška výrazne zrýchlilo. To signalizuje, že realitný trh pokračuje v zotavovaní, informovala agentúra Reuters.

Index S&P/Case-Shiller cien domov v 20 amerických mestách v decembri 2012 medziročne vyskočil o 6,8 %. To je jeho najprudší nárast od júla 2006. Analytici v priemere očakávali zvýšenie o 6,6 %. Na porovnanie v novembri 2012 index medziročne vzrástol o 5,4 %.

Na sezónne upravenej báze index v porovnaní s novembrom vzrástol o 0,9 %, pričom trh počítal so zvýšením o 0,5 %. Rovnako na sezónne upravenej báze sa ceny domov vo 4. kvartáli vlaňajška zvýšili o 2 %.

Takmer rekordne nízke úroky a nárast zamestnanosti podporujú dopyt po realitách aj ich cenu, keďže počet domov na trhu sa zmenšuje. Zotavovanie realitného trhu zvyšuje hodnotu majetku domácností, rovnako ako dôveru spotrebiteľov, čo zrejme povedie k nárastu spotrebiteľských výdavkov. Na spotrebiteľské výdavky pripadajú v USA až dve tretiny ekonomickej aktivity.

Očakáva sa, že ceny domov budú pokračovať v raste aj počas roka 2013.Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.
 

Vyberte región